Gerard van Herkhuizen

Ik ben Gerard van Herkhuizen, wonende in Nijmegen en ik heb onlangs de hartrevalidatie in combinatie met het leefstijlprogramma BENEFIT gevolgd bij CardioVitaal op de locatie Roudboudumc Dekkerswald.”

Via het revalidatieprogramma en BENEFIT leer je weer vertrouwen te krijgen in je lichaam, wat je lichamelijke grenzen zijn, en wat bepaalde lichamelijke pijn betekent (of juist niet)

Ik ben gestart met de hartrevalidatie en BENEFIT, omdat het mij werd aangeboden via het ziekenhuis. Hierdoor voelde het voor mij logisch om hieraan mee te doen. In de voorlichting van het ziekenhuis – tijdens het voortraject van mij operatie – werd deze revalidatie al aangekondigd. De revalidatie en het leefstijlprogramma zijn beiden vrijwillig te volgen en ik zou het zeker aanraden. Zo leer je via het revalidatieprogramma onder andere weer vertrouwen te krijgen in je lichaam, wat je lichamelijke grenzen zijn, en wat bepaalde lichamelijke pijn betekent (of juist niet). Het helpt je echt om weer goed je leven op te pakken. Over het leefstijlprogramma werd ik geïnformeerd via een folder van CardioVitaal. Ik heb toen op de website gekeken en het werd me al snel duidelijk dat het een multidisciplinair pakket is waarbij tijdens je revalidatie ook naar je huidige leefstijl wordt gekeken. Denk hierbij aan: je dag-en-nachtritme, stress en ontspanning, je voeding, de mate van beweging, et cetera. Oftewel, allerlei levensdomeinen die van invloed kunnen zijn op je gezondheid.”

Ik heb van alle mogelijkheden en spreekuren gebruikgemaakt, wat heeft geresulteerd in veel nieuwe inzichten en aanknooppunten waar ik veel aan heb gehad in mijn herstel en om me weer gezonder te voelen

Ik vond het erg prettig om ook met je leefstijl aan de slag te gaan. Tijdens de revalidatie-intake werd het door de artsen van CardioVitaal aangeboden als extra mogelijkheid om naast de fysio (om fysiek fit te worden) ook met je leefstijl aan de slag te gaan. Ik kan me nog herinneren dat we een introductiebijeenkomst hadden over leefstijl via Zoom (vanwege corona) met meerdere mensen tegelijk. We kregen tijdens deze sessie informatie over de leefstijlmodule en aan het einde van deze bijeenkomst werd ons de vraag gesteld of we met deze module wilden verder gaan. Eén iemand besloot dat niet te doen, maar de rest van de groep is er wel mee doorgegaan. Deelname is dus echt volledig vrijwillig. Zelf zag ik het echt als een meerwaarde, omdat ik erin geloof dat al deze verschillende levensdomeinen elkaar kunnen beïnvloeden. Daarom heb ik van alle mogelijkheden en spreekuren graag gebruikgemaakt, wat heeft geresulteerd in veel nieuwe inzichten en aanknooppunten waar ik veel aan heb gehad in mijn herstel en om me weer gezonder te voelen.

 

Als ik bijvoorbeeld de voeding als voorbeeld neem. Dit was één van de topics wat bij BENEFIT (het leefstijlprogramma) werd behandeld. Zelf eet ik niet super ongezond, maar ik heb wel last van chronische vermoeidheidsklachten die niet direct te maken hebben met mijn operatie, maar wel mijn energielevel beïnvloeden. Ik heb al eerder gekeken naar het aanpassen van mijn voeding, maar ik vind het erg lastig omdat er zoveel verschillende invalshoeken zijn. Welke voeding sluit nu het beste bij mij persoonlijk aan? Hierbij heb ik veel hulp gehad aan de begeleidster van de leefstijlbijeenkomst. Zij is erg deskundig, maar blijft heel toegankelijk met een no-nonsense aanpak. Ze zegt waar het opstaat en is heel concreet, en dat bevalt me goed. Ze heeft me praktische, simpele tips gegeven waar ik veel aan heb gehad. Ik heb via haar een boekje gekregen met drie eenvoudige tips. Allereerst eet iets wat onbewerkt is. Eet met aandacht. En eet met variatie. Dat zijn eigenlijk drie hele simpele dingen die je heel consequent kan doortrekken. En die je ook makkelijk te binnen schieten als je in de supermarkt bent. Dat helpt ontzettend om het in je leven te integreren”

Ook al denk je misschien 'ik heb het niet nodig', doe het gewoon!

Wat ik graag aan toekomstige deelnemers van BENEFIT wil meegeven is: ook al denk je misschien ‘ik heb het niet nodig’, doe het gewoon! Zo heb ik bijvoorbeeld ook twee gesprekken kunnen voeren met een psycholoog. Je denkt dan misschien: maar ik ben toch niet gek? Maar ik vond het erg verhelderend om gewoon op deze manier je eigen gedachtegang even te toetsen: zijn de gedachtes die ik heb raar, of juist volstrekt normaal in mijn situatie? BENEFIT is een erg professioneel programma dat wordt aangeboden door toegankelijke en deskundige mensen. Je gaat een revalidatie vaak in vanwege een fysieke beperking of een operatie. Je kunt dan denken: ik wil het nu zo snel mogelijk vergeten en doorgaan. Maar probeer het in ieder geval, het kan je zoveel brengen. Juiste de kleine, concrete handvaten hebben me veel geholpen. Het kost niks. Het enige wat je hoeft te doen is meedoen. Deels zal het straks (na de corona) weer fysiek zijn, maar ook de online mogelijkheden zijn erg prettig. Je kunt bijvoorbeeld de fitness online volgen in de huiskamer. Je kunt er alleen maar van profiteren en het is nog leuk en gezellig ook. Als het echt niets voor jou is kan je er altijd mee stoppen, maar misschien brengt het je wel heel veel (onverwachte) mooie handvaten. Dus grijp de kans vooral aan.”