Oproep Harteraad, Hartstichting en NVVC: zet hartrevalidatie op afstand in

Lees hieronder het volledige persbericht van Harteraad en de Hartstichting:

Persbericht: Zet hartrevalidatie op afstand in

Een groeiend aantal hartpatiënten kan door de coronamaatregelen geen hartrevalidatie volgen, een essentieel onderdeel van hun behandeling. Naar schatting gaat het sinds het begin van de maatregelen om ruim 30.000 patiënten.

Zij lopen hierdoor meer risico om opnieuw hartproblemen te krijgen. En dat terwijl er goede mogelijkheden zijn om deze behandeling op afstand aan te bieden. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), Harteraad en Hartstichting dringen er bij ziekenhuizen en hartrevalidatiecentra op aan hartrevalidatie op afstand aan te bieden.

Stopgezet of uitgesteld

Hartrevalidatie vindt grotendeels plaats in groepsverband bij revalidatiecentra of bij ziekenhuizen. Door de coronamaatregelen hebben deze hartrevalidatieprogramma’s stopgezet of uitgesteld met als gevolg het stilvallen van het revalidatieproces en dreigende lange wachtlijsten na de crisis.

Veilig werken aan herstel

De Hartstichting en Harteraad hebben samen met partners onderzocht hoe hartrevalidatie op afstand versneld, veilig en per direct kan worden aangeboden. Het zogenaamde BENEFIT@Home-programma volgt de richtlijnen van de NVVC. Maar er zijn ook andere aanbieders van telerevalidatie.

Met telehartrevalidatie is het voor patiënten mogelijk (een deel van) het hartrevalidatieprogramma thuis te volgen. Zo kunnen zij toch aan hun lichamelijke en geestelijke herstel werken. Zij kunnen bijvoorbeeld een oefenprogramma doen of werken aan de psychologische gevolgen van de hartaandoening. Met begeleiding van het hartrevalidatieteam en onder controle van de cardioloog en de coördinator van de hartrevalidatie in het ziekenhuis.

Specialisten geven tips voor thuis

Telehartrevalidatie gebeurt onder begeleiding van specialisten. Het programma wordt samen met je behandelend arts vastgesteld. In deze video geven een fysiotherapeut, psycholoog en diëtist enkele tips om thuis te werken aan het herstel. 

Effecten

Hartrevalidatie helpt voor een sneller en beter herstel bij een hartaandoening en geeft patiënten weer vertrouwen in het lichaam. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van hartrevalidatie. Daaruit blijkt dat hartrevalidatie zorgt voor:

  • 50% minder kans op nieuwe hartproblemen
  • 35% minder kans om te overlijden door hartproblemen

Daarom vinden de NVVC, Harteraad en de Hartstichting het belangrijk dat patiënten deze behandeling ook nu kunnen volgen.

Oplossing

David Smeekes, arts bij de Hartstichting: “Kwetsbare patiënten kunnen op dit moment minder goed behandeld worden. Zij zitten met vragen, bijvoorbeeld over hoe zij hun leven moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. En ervaren vaak angst bij bijvoorbeeld het weer gaan bewegen.” Anke Vervoord, directeur van Harteraad vult aan: “Uit een peiling van Harteraad blijkt dat veel patiënten zich ongerust maken of hun behandeling nog wel op tijd komt. Ze geven aan dat langer uitstel hun fysieke en mentale gezondheid schaadt. Telehartrevalidatie is hiervoor een uitkomst en zeker ook bittere noodzaak. Daarom brengen Harteraad en de Hartstichting een programma onder de aandacht en inventariseren wij welke andere initiatieven er zijn.”

Tele-hartrevalidatie via BENEFIT@Home

BENEFIT@Home maakt het voor hartpatiënten mogelijk om hartrevalidatie vanuit huis te volgen. Denk hierbij aan live videosessies, e-Coaching en begeleiding op afstand. Voor meer informatie en/of aanmelding voor de tele-hartrevalidatie kun je terecht op: www.benefitathome.nl