Nieuwe BENEFIT publicaties

Afgelopen maand zijn er twee prachtige BENEFIT publicaties verschenen van de hand van PhD-studenten Talia Cohen Rodrigues en David de Buisonjé. 

 

Welke ondersteuning wensen patiënten?
Talia en haar team voerden een grootschalige vragenlijststudie uit, waarin ze patiënten met hart- en vaatziekten vroegen naar hun voorkeuren m.b.t. ondersteuning bij een gezonde leefstijl. Hieruit bleek dat ondersteuning door een coach óf zelfstandig aan de leefstijl werken de meeste voorkeur heeft. Patiënten bleken niet onwelwillend over het gebruik van eHealth, maar er waren wel grote verschillen tussen patiënten (bijv. mannen en vrouwen, of oudere en jongere patiënten). Wil je meer weten over de implicaties hiervan? Bijvoorbeeld welke praktische handvatten dit biedt om patiënten het juiste type ondersteuning te geven bij een gezonde leefstijl? Of hoe deze kennis kan bijdragen aan de zogenaamde patient-centred care in de cardiovasculaire zorg? Lees dan het hele artikel zoals nu gepubliceerd in PEC innovation.  

 

De kracht van financiële prikkels
David de Buisonjé onderzocht  met zijn promotieteam of beloningen, en specifiek financiële prikkels, kunnen werken als motivatie voor het helpen initiëren en volhouden van een meer gezonde leefstijl. In dit kader onderzocht hij tevens of geld kunnen verliezen in dit verband een sterker effect heeft dan geld kunnen verdienen vanwege mogelijke ‘verliesaversie’. Om deze vragen te helpen beantwoorden, ontwikkelden ze een interventie voor een smartphone-app. De app betaalde deelnemers geld of verplichtte hen geld te storten om mee te doen aan een challenge om hun dagelijkse aantal stappen te verhogen. De resultaten van dit experiment zijn zojuist gepubliceerd in het  Journal of Medical Internet Research.